Paul Soete, geboren in Brussel in 1949, is de voormalige CEO van technologiefederatie Agoria en al jaren één van de meest invloedrijke stemmen in het socio-economische debat in ons land. Als sociaal onderhandelaar stond hij mee aan de wieg van talrijke CAO’s in de metaal- en technologiesectoren.

Paul studeerde rechten en criminologie aan de universiteit van Gent. Hij startte zijn professionele loopbaan als juridisch adviseur bij een verzekeringsmaatschappij. Vervolgens werd hij sociaal adviseur bij de Staalfederatie om daarna directeur-generaal van het sociaal departement van Fabrimetal te worden. In 2001 volgde hij daar Philippe De Buck op als CEO van Agoria, de opvolger van Fabrimetal.  Agoria, dat de metaal en technologiesectoren vertegenwoordigt is de grootste sectorfederatie van België en representatief voor een totale werkgelegenheid van 275.000 medewerkers (cijfers 2014). Soete was ondermeer ook bestuurder bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), BECI (Vereniging van Brusselse ondernemingen), Orgalime (Europese industriefederatie), de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), de Belgische Vereniging voor Pensioeninstellingen (BVPI), Attentia (Sociale diensten) en Sirris (Collectief onderzoekscentrum van de technologische industrie).

Na 2014 was  hij actief als zelfstandig consultant in Industrial Relations . In dat kader werkte hij samen met het advokatenkantoor Tilleman Van Hoogenbemt en was hij verantwoordelijke IR bij Brussels Airlines . Sinds  2016 is hij  Voorzitter van het Beheerscomite van de RSZ en lid van het Europees Economisch en Sociaal Comite , waar hij in de eerste plaats de sociale zaken opvolgt .
Samen met Manou Doutrepont van het Social Dialogue Network verzorgt hij sinds begin 2022 de wekelijkse sociale actua toegespitst op de sociale dialoog

Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+