Poen voor het betalen van je pensioen

Sinds juni dit jaar ben ik ingelijfd in het leger van de pensioenontvangers . Bij de 1,9 mio personen die in 2013 al pensioen ontvingen . Let wel , ik stort nog wat bijdragen , maar voor het eerst zijn die kleiner dan de pensioenontvangsten . Tot vandaag heb ik dat maandelijks wettelijk pensioen op 3 verschillende wijzen ontvangen . De eerste keer trok ik met het bericht van de postbode – ik ben langs geweest maar heb U niet thuis bevonden – naar het lokaal postkantoor . Daar kreeg ik een af te tekenen postassignatie , enkele muntstukken en een plastic kaart , waarmee ik in een belendende ruimte het maandbedrag in briefjes uit de automaat kon krijgen . De maand daarop was ik thuis en belden twee vriendelijke postbeambten aan . Man en vrouw in zomertenue met de bestelwagen voor de deur
. Ze vroegen de identiteitskaart en lieten me op hun electronisch toestel ondertekenen voor een geheel
van briefjes en munststukken die in een plastic doorzichtig zakje vooraf waren ingepakt . Natuurlijk werd het geld eerst op een tafeltje geteld . Hoeveel mensen ze op deze wijze per dag zouden bedienen , vroeg ik . Een stuk of acht was het antwoord .

De derde keer trok ik opnieuw naar het postkantoor , mijn afspraak met het bpost-duo had ik gemist . Een vriendelijke beambte legde me uit dat ik het geld ook op een rekening kon laten storten . Bvb op een rekening bij bpost . Maar gezien ik enkel geinteresseerd was in een storting op mijn rekening bij een andere bank , zou me dat ietsje meer dan 4 euro kosten . Per maand bevestigde hij op mijn vraag . Ik liet het toch maar doen en enkele dagen later ontving ik het bedrag min de bpost-kost .

Als ik nu de drie formules van betaling rangschik volgens de kost voor de post, dan lijkt me het overschrijven – een kwartierje werk voor de beambte – de goedkoopste . En ontegensprekelijk het aan huis brengen , na vooraf de cash per persoon te hebben behandeld , met de transportkosten en de begeleiding door 2 personen , minstens 10 keer zo duur . Voor de pensioenontvanger is thuis wat cash ontvangen , zonder naar de automaat te moeten lopen , op het eerste zicht wel de meest comfortabele . Waarom die duurste en comfortabele formule dan nog promoten met een negatieve incentive door kosten aan te rekenen wanneer het bedrag wordt doorgestort op een niet bpost rekening ? Tenzij dit het beslissend argument zou zijn om een rekening bij bpost te openen . Dan is het een techniek die minstens de wenkbrauwen doet fronsen . Daarmee zit bpost ongeveer op niveau van sommige vakbonden , die voor de uitbetaling van bijkomende voordelen aan niet gesyndikeerde personen administratiekosten aanrekenen .Het is een niveau dat ik sinds lang niet als eigentijds beschouw ;

Paul Soete

Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+

3 Comments

 1. Beste meneer Soete

  Pensioenen worden door de RVP per default op een bankrekening uitbetaald.

  Uitsluitend de gepensioneerden die uitdrukkelijk een uitbetaling aan huis hebben aangekruist (of die hun bankrekening niet hebben meegedeeld), krijgen hun pensioen van de RVP met een postassignatie.

  Als u het bedrag van deze assignatie in een postkantoor op uw rekening wilt storten, doet bpost dat gratis wanneer het om een rekening van bpost bank gaat. In een postkantoor kunt u daarnaast ook cash op een rekening van een andere bank storten , en dat voor het zeer redelijke tarief van €4,00. De meeste andere financiële instellingen doen geen stortingen voor andere banken, en tariferen ook stortingen op eigen rekening.

  Voor een rechtstreekse en gratis overschrijving van uw pensioen op uw bankrekening neemt u best contact op met de RVP.

  Met vriendelijke groet,

  bpost

 2. Stallaert Pieter

  26 september 2014 at 06:40

  Beste mijnheer Soete,

  Geef ons je bankrekeningnummer door op Overschrijvingen@RVP.FGOV.BE of via je online pensioendossier MyPension http://www.onprvp.fgov.be/nl/about/paginas/mypension.aspx.
  Wij doen dan het nodige en laten je weten wanneer je pensioen op je rekening wordt betaald.

  Met vriendelijke groet,

  Externe communicatie RVP

Geef een reactie

Uw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.

*

© 2024

Theme by Anders NorenUp ↑